Klíč k efektivnímu hubnutí? Metabolická flexibilita!

04.01.2017

Postavte se už ke své nadváze čelem, přestaňte řešit diety z časáků, hladovět a vymýšlet blbosti. Není to efektivní a váš problém s nadváhou to vyřeší jen krátkodobě. Proč? Protože váš metabolismus díky hormonální nerovnováze neumí efektivně metabolicky pracovat!

Jste metabolicky flexibilní?

Odpovím za vás. Pokud máte vysokou nadváhu, nebo diabetes pak už nejste, nebo k tomu máte našlápnuto. Přirozenou schopnost automaticky "přepínat" mezi zdroji energie přijímané potravou jsme začali ztrácet s příchodem průmyslově zpracovaných potravin, zvýšenou konzumací cukrů a sacharidů, přejídáním a minimálním fyzickým pohybem.

Co to je metabolická flexibilita?

Metabolická flexibilita je schopnost těla přednostně používat tuk nebo sacharidy jako palivo pro tělo. Jedná se o základní fyziologický proces potřebný pro zdraví, hubnutí nebo přibývání na váze a výkon.Metabolicky flexibilní jedinci mají metabolismus uzpůsobený na spalování tuků po většinu dne. V okamžiku, kdy je potřeba jako palivo glukóza (např. u intenzivního cvičení, sprintu nebo vzpírání), metabolismus plynně přejde na spalování sacharidů a po ukončení činnosti se zase vrací k energii z tuků (ano, i těch uložených).

Když sníme sacharidy » metabolická flexibilita pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi pálením glukózy namísto tuku.

Když sníme tuk bez sacharidů » metabolická flexibilita pomáhá spalovat tuk místo jeho ukládání.

Kdy ztrácíme metabolickou flexibilitu?

Metabolická nepružnost nastane, když vaše tělo ztratí schopnost přecházet z jednoho zdroje paliva do druhé (tj sacharidy a tuky). Ztráta flexibility je úzce spojená s inzulinovou rezistencí, diabetes II. typu, obezitou a metabolickým syndromem.

Hlavní viník inzulin

Jedním z hlavních faktorů, který působí na flexibilitu, je hormon inzulin. Inzulin má silný vliv na využívání paliva. 

Kdo má ve stravě vysoký podíl sacharidů a menší podíl tuků, má vysokou produkci inzulinu a proto bude jeho tělo přednostně využívat jako palivo glukózu.

Kdo má ve stravě nižší podíl sacharidů a vyšší podíl tuků, má nižší produkci inzulinu a jeho tělo bude přednostně využívat tuky.

Strašák jménem inzulinová rezistence

Chronická konzumace sladkých potravin a vysoké tělesného tuku se spojuje s termínem, kterému se říká "rezistence na inzulin".

Inzulinová rezistence je stav, kdy jsou buňky organismu vůči inzulinu rezistentní, tzn. že mají zhoršenou klinickou odpověď. V podstatě se dá říci, že jsou vůči inzulinu slepé.  V důsledku toho je zvýšená jak koncentrace cukru v krvi, tak hladiny inzulinu (snaha o kompenzaci). Syndrom se může projevit různým způsobem, především řadou onemocnění - cukrovka, hypertenze, obezita, poruchy metabolismu lipidů a další.

Chronická inzulínová rezistence hraje velkou roli v tom, jak bude tělo využívat palivo.

Diabetes a obezita - rizikový faktor

Jedinci s diabetem 2. typu, stejně jako ti, kteří jsou obézní, mají sklon k metabolické nepružnosti. V konečném důsledku nejsou schopní oproti metabolicky flexibilním jedincům využívat energii z uložených tuků během odpočinku a nalačno.

Metabolická nepružnost často začíná neschopností oxidace tuků v odezvě na abnormální zvýšení tělesné hmotnosti, nesprávném půstu, špatných stravovacích návycích, anebo chronickém kardiu spolu s omezením kalorií. 

Jak se neschopnost flexibility projevuje?

  • Dochází k neefektivnímu spalování tuků, a to zejména po konzumaci tučného jídla.
  • Sníží se postprandiální termogeneze (energie potřebná při zpracování a využití přijímané potravy).
  • Vznikají chutě na sladké.
  • Snižuje se rychlost a schopnost metabolismu spalovat nalačno.
  • Snižuje se schopnost spalování tuků během cvičení a větší poptávce po glukóze.
  • Kolísá krevní cukr, což vede k výkyvům energie a touze po dodávce cukru a povzbuzujících prostředcích .

Jak můžeme dosáhnout optimální metabolické flexibility?

  • Mírným aerobním cvičením, a to zejména v kombinaci se stravou obsahující vysoký obsah tuku a nízký obsah sacharidů (low carb nebo ketodiet). Strava s nízkým obsahem sacharidů pomáhá obnovit schopnost oxidace tuku a docílí stabilizace hladiny inzulinu a zvrácení inzulinové rezistence. Více tuku ve stravě povede k vyššímu spalování tuků.
  • Zvyšováním svalové hmoty a snížení tuku pomocí silového tréninku a intenzivního intervalového tréninku. Cvičení není pouze prostředek ke snížení množství tělesného tuku, ale také zvyšuje citlivost na inzulin v dlouhodobém horizontu. Cvičení také zvyšuje mitochondriální úroveň, což znamená větší kapacitu pro využití tuků jako pohonné hmoty a vyšší metabolické flexibilitě.
  • Otužováním. Studená indukovaná termogeneze zvyšuje hnědý tuk a způsobuje značné zvýšení citlivosti na inzulin.
  • Postit se jeden den v týdnu nebo zařadit přerušovaný půst.
  • Zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin, které mají silnou preferenci pro použití tuku jako paliva.

Líbí se ti tento článek? Doporuč ho ostatním! 

Co musíte vědět o jídle, abyste zbytečně nepřibírali?