Fitness hovězí guláš

02.09.2019

Energetická hodnota jedné porce bez přílohy: 313 kcal, 1317 kJ. Sacharidy  7 g, bílkoviny 39 g, tuky 14 g

Počet porcí: 4

Doba přípravy: cca 80 min 

Ingredience

750 g libového hovězího zadního z mladého býčka

4 opravdu velké cibule

250 ml hovězího vývaru

4 stroužky česneku

1 lžíce mleté sladké papriky

1 lžíce gulášového koření

1 lžíce majoránky

sůl

1 lžíce řepkového oleje nebo sádla

Postup

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na kostičky. 

Abychom nemuseli guláš zahušťovat, musíme udělat pořádný cibulový základ. V hrnci rozpálíme olej, přihodíme cibuli a stáhneme teplotu. Na takto mírném ohni cibuli pomalu restujeme cca 30 minut. Pokud tuhle fázi zkrátíme, nebude omáčka dostatečně hustá. Jakmile cibule zhnědne, přidáme teplotu a přihodíme maso. Za stálého míchání necháme vydusit vodu z masa, přídáme koření, sůl, česnek. krátce rstujeme a nakonec zalijeme částí vývaru tak, aby maso nebylo zcela ponořené. Během vaření občas podlijeme vývarem do úplného změknutí masa. Já vařím guláš v papiňáku, takže mi to nezabere tolik času. Pokud chcete vařit v normáním hrnci, bude nutná delší doba vaření a podlévání.

Uvařený guláš má hutnou konzistenci díky cibulovému základu a nizšímu podílu vody. Podáváme s dušenou rýží.

Nechte si chutnat.